Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 11 december 2010

Nordea lämnar Laxå. Laxå kan lämna Nordea!

Inom några månader stänger Nordea sitt kontor i Laxå, som skäl för detta anger man säkerhetskrav och att man kan erbjuda bättre service. Det kan man tro på eller inte - jag tror mer på lönsamheten som skäl.

Varför ska kommunen och vi som privatpersoner hålla kvar vid Nordea om de inte vill hålla fast vid kommunen och oss som kunder. Jag har själv nu flyttat alla mina banktjänster till Swedbank. Fler invånare skulle kunna anlita Swedbank eller Handelsbanken som fortfarande har kontor i kommunen.

Vi kan ställa krav och inte bara finna oss i nedläggningar och besparingar.
/Bo Rudolfsson

Här är min interpellation:

Interpellation till Tommy Holmqvist "Bör Laxå kommun ha kvar Nordea som "kommunens bank" när de flyttar från kommunen?
Nu i november fick jag och många andra i Laxå ett brev från Nordea där de meddelar att de kommer att koncentrera vår verksamhet till färre antal kontor. Vårt kontor i Laxå kommer därför att flytta verksamheten till Askersund respektive Kumla från och med den 31 mars 2011" Skälet som anges i brevet är att "för att möta framtida säkerhetskrav – både för dig som kund och för våra anställda – och samtidigt kunna erbjuda den bästa service- och kompetensnivån…"

Nordea stänger alltså sitt kontor i Laxå och flyttar verksamheten till Askersund och Kumla, som om de personer som är Nordea kunder i Laxå skulle åka till Askersund eller Kumla för att göra sina bankärenden. Samtidigt använder Laxå kommun Nordea som sin bank och betalar ut miljoner kronor i lönesummor och fakturabetalningar varje år via en bank som inte vill ha kontor i kommunen.

Mina frågor till Tommy Holmqvist, utifrån ovan är:
1. Hur ser du på att Nordea flyttar från Laxå kommun?
2. Anser du det vara riktigt att Laxå kommun behåller Nordea som "kommunbank" även om de lägger ned i kommunen?
3. Skulle du kunna tänka dig att istället använda Swedbank eller Handelsbanken, som fortfarande har kontor i kommunen, som kommunens bank istället för Nordea?

Bo Rudolfsson
Kristdemokraterna

6 kommentarer:

 1. Vilken bank skulle vilja åta sig uppdraget att förvalta Laxå kommuns stora skuldbörda, utan att först förvissa sig om att det finns betalningsförmåga. Denna är ju = 0 i kommunen.

  SvaraRadera
 2. Frågan är väl snarare skulle Swedbank eller Handelsbanken vilja ha Laxå kommun som kund ?
  //Lasse

  SvaraRadera
 3. Det är en skillnad på de lån som Laxå kommun har (mest Kommuninvest) och hanteringen av de drygt 260 miljoner kronor som kommunen betalar fakturor och löner för varje år.
  /Bo Rudolfsson

  SvaraRadera
 4. Bosse , enligt rapporter kommer er kommun ha svårt att få ihop till likviditeten (hantering av löner mm )också nästa år.

  SvaraRadera
 5. Bosse, kommunens betalningsförmåga kan säkert bankerna bedöma bättre än politikerna.

  SvaraRadera
 6. Betalningsförmågan avgörs ju alltid av bankerna/Kommuninvest vid ev lån. Men vad har det med min invändning mot att kommunen använder Nordea som "clearingbank" för löner och betalningar, att göra?
  /Bo Rudolfsson

  SvaraRadera