Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 december 2010

Lycka till Tommy!

På nyheterna i morse, berättade SR Örebro att Tommy Holmqvist (S) blir ny ordförande för kommunstyrelsen i Laxå kommun.

Jag får väl börja med att säga grattis till Tommy att ha blir utnämnd av socialdemokraterna och den 15 december vald av Laxå kommunfullmäktige. Att han blir vald är ju ingen tvekan då (S) och (V) tillsammans styr över Laxå kommun och har majoritet i fullmäktige.

Det är en kommun i kris, som Tommy Holmqvist blir ansvarig för. För några veckor sedan fick vi informationen via tidningen Dagens Samhälle att Laxå kommun har absolut sämst ekonomi av alla Sveriges kommuner. Kommunen är skyldig sin leverantörer och pensionärer omkring 195 % av sina tillgångar - alltså om kommunen har 100 kr i tillgångar så är man skyldig 195 kr. Det är dåligt.

Skatteunderlaget minskar för varje år - en mycket stor del av ungdomarna flyttar från kommunen varje år och fler och fler av de medelålders blir pensionärer. De som arbetar och bär upp välfärden genom sina skatter minskar som andel av befolkningen varje år.

Laxå kommun har länets högsta kommunalskatt och även en av de sämsta företagsklimaten enl Svenskt Näringslivs årliga ranking, plats 262 bland 290 kommuner.

Men, trots dessa negativa faktorer och många fler, så har Laxå potentialen att blir en kommun med framgång. Men då krävs också att Tommy Holmqvist vågar att "släppa loss" från gamla föreställningar genom att tillåta privata initiativ, valfrihet inom hemtjänst och äldreboende genom LOV lagen, förbättra företagsklimatet, våga förnya sin politik och släppa gamla ideologiska låsningar.

Laxå kommun har en fantastiskt läge mellan Göteborg och Stockholm, tillgång till vägar och järnvägar, arbetssam och kunning arbetsbefolkning , en härlig natur och möjligheter för utveckling. Potentialen finns där för en positiv utveckling, det som fattas är politiskt mod och förnyelse.

Lycka till Tommy!


/ Bo Rudolfsson (KD)
Partiföreträdare Laxå kommun

8 kommentarer:

  1. Grattis Tommy, kanske du är mannen som står för förnyelse och mod inom politiken i vårt Laxå.

    SvaraRadera
  2. Grattis Tommy. Blir en utmaning för dig att ''hålla skutan flytande''.

    Självklart ska man gå in i sitt uppdrag med gott mod och tro på att man ska lyckas få rätsida på saker och ting. Hittills har det ju gått, om än med möda. Det har ju blivit möjlighet att ordna både resecentrum och nytt Lss-boende så det kanske ordnar sig med resten också..

    Hälsningar Gunnar Staxe

    SvaraRadera
  3. Resecentrum & Lss boende ja förvisso men detta med hjälp av bidrag & lån och ännu mer minus i kistan tills nästa år

    SvaraRadera
  4. Lycka till kommer verkligen att behövas//Inger

    SvaraRadera
  5. Förnyelse kommer inte med Tommy.
    Mod, ja till att mumifiera allt nytänk och andra ideer.

    SvaraRadera
  6. Utan fixande och trixande har det inte på många år gått att få ihop en budget. Man sätter in belopp som man har råd med och hoppas sen att det ska lösa sig på något sätt, men en dag når man vägs ände och den dagen är nära nu.

    SvaraRadera
  7. Önskar också Annette och Klasse lycka till i Era nya uppdrag som ordförande i SON resp BUN.

    Gunnar Staxe (FP)

    SvaraRadera
  8. Alla vill ju att det ska vända och bli en positiv befolkningsutveckling och därmed starkare ekonomi i Laxå. Tyvärr fortsätter nergången och vi tappar ett hundratal personer varje år.

    Ingen lätt sak att få rätsida på detta eftersom det finns en dragningskraft till det större utbud som tex Örebro kan erbjuda.

    Tur att ingeting är omöjligt och med ett gott och konstruktivt samarbete med oppositionen finns
    det chans att få till en vändning till det bättre. Tiden medger dock inte några långbänkar.

    Gunnar Staxe (fp)

    SvaraRadera