Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 23 november 2010

Skyldiga allt vi äger & mer

I Dagens Samhälle kan vi återigen läsa om Laxå kommun och dess ansträngda ekonomi. Denna gång gäller det pensionsskulderna och soliditeten.
Sämst Soliditet i % inkl pensionåtaganden före 1998. Laxå - 95 % detta placerar oss sist på Sverigekartan av kommuner.

Hur kan det se ut såhär ?
På sjuttitalet, när pensionerna tjänades in för fullt, hade vi en befolkning på ca 10 000. Idag skall drygt hälften så många dela på 172 milj i pensionsskuld. Laxå kommun är utfattig, skyldiga allt vi äger 2 gånger om.

Kunde vi gjort något åt detta ?
Ja, genom att planera och öronmärka pengar (som vissa andra kommuner) för att kunna möta den växande skuldbördan. 

Vad kan vi göra nu !
Vi har förvisso utjämningssystemet som delvis skall kompensera befolkningsminskning mm, men en förutsättning för att vi skall kunna hantera skulden är att man beaktar den i sin planering, vilket Laxå kommun ej gjort. Debatt finns om behovet av särskilda statsstöd eller särskilda utjämningssystem för att hantera de gamla pensionsskulderna men ! - det skulle nog bli starkt ifrågasatt av de kommuner som planerade och satte av medel.
Problemet som nu uppstår hos oss är att kommunens ekonomi är så till den yttersta gräns ansträngd att det näst intill är omöjligt att planera för sparande.

Men skulden måste betalas....NU.......
Den bästa lösningen vore förberedelse : sparande eller försäkringslösningar eller återlån med strategi. Men det förutsätter god ekonomi, vilket Laxå inte har.(samt att det är för sent)
Enl Stefan Ackerby, SKL finns det ingen universallösning. Lösningen hade varit om vi planerat långsiktigt för flera år sedan   !!!!!!    
 
Vad göra då ????   
Återigen finns det bara ett alternativ för Laxå Kommun - En ny politik !!!!  - Vlket innebär översyn  & omprioriteringar mm
 
Ivonny Larsson
Centerpartiet

7 kommentarer:

  1. Den ekonomiska utförsbacken har varit lång nu och man frågar sig hur länge det kan gå, den stora pensionsskulden är ju ytterligare en kvarnsten..

    Befolkningsminskningen har ju fortsatt under året och kommunen har ju en stor andel äldre vilket inte gör saken bättre..

    Politikerna har ett tufft jobb framför sig och alla goda tankar och förslag måste fångas upp och tagas tillvara om det ska gå vägen.

    Gunnar Staxe (FP)

    SvaraRadera
  2. Den största frågan är väl om det går att få ordning på ekonomin och övrigt som hör ihop med den?

    Har det inte redan gått för långt utför? /realist

    SvaraRadera
  3. Fastigheterna som de styrande belånat har tappat i värde pga eftersatt underhåll och rivningar.
    Men S styr och S väljare röstar så - Laxå har vad det förtjänar .

    SvaraRadera
  4. Sossarna i Laxå har trots S styre i Sverige lyckats förbruka alla invånarnas pengar utan någon som helst framförhållning för framtiden.
    Inte vill de betala pensionsskulderna nu de har ju struntat i att spara till det nu skyller de på den nya regeringen och vill ha statligt stöd.

    SvaraRadera
  5. Er kommun behöver borgerligt styre för socialdemokratin har fört er till ruinens rand
    // Åke

    SvaraRadera
  6. Sossarnas blinda politik jämför jag med den thailändska skolan där eleverna rapar efter den thailändska engelskläraren:"It it a dock."(It is a dog.)Och så klagar regeringen att eleverna inte lär sig korrekt engelska...
    /Marko

    SvaraRadera
  7. Har det aldrig funnits en socialdemokrat med ekonomiskt sinne i er kommun ?

    SvaraRadera