Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 23 februari 2010

Utskällning och munkavle?

Igår pratade jag med en anställd i Laxå kommun som kommenterade skolans besparingskrav på flera miljoner med att säga "Det är ju politikerna som tar beslutet, varför skäller folk på tjänstemännen?".  Även om tjänstemännen ger förslagen och informationen så är det alltid poltikerna som har och ska ta ansvaret för förändringar och ev. besparingar. Politiker måste våga stå fram och inte "gömma sig bakom tjänstemännen".
Den person jag talade med i Laxå tyckte att vissa politiker i den styrande majoriteten i Laxå gör just det - gömmer sig bakom tjänstemännen. Det är svagt!

Kommentaren gavs också att "när vi anställda tycker något i t.ex tidningen, så blir vi utskällda för vi ska bara tala väl om Laxå". Varje invånare, anställd i kommunen eller inte, har full rätt att tycka till om besparingar, nedläggningar, etc utan att behöva riskera att bli utsatt för utskällning. Det får inte vara den mentaliteten i Laxå så som Göran Persson (s) en gång uttryckte det "Jag kommer, liksom den regering jag tillhör, att  i alla sammanhang med kraft brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige. "  Vi behöver inga brännmärkingar i Laxå kommun.
/Bo Rudolfsson
(KD)


4 kommentarer:

  1. Det är nog frestande att sätta likhetstecken mellan kommunen och det egna styret för att på så sätt tysta kritiken. Detta måste alla vara vaksamma på.../ Gunnar Staxe (fp)

    SvaraRadera
  2. Scenariot med att politikerna "gömmer sig" bakom tjänstemännen har vi även på riksnivå;Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan får ta smällarna som politikerna beslutar om. Jag håller med dig Bo i att det är ALLA människors rätt att ha sina egna åsikter.Jag tror att det finns massvis med goda idéer bland befolkningen i Laxå som aldrig kommer till politikernas vetskap pga att "Jante","Det går aldrig!",är så inpräntat i Laxåborna,uppe i "toppen" liksom i "botten"...
    Tänk om Bill Gates hade tänkt likadant? "Det här med PC går aldrig..." ;-)
    /Marko Pekkanen
    (LP)

    SvaraRadera
  3. Konstruktiv kritik, både inom de egna leden och utifrån, är bara nyttigt. För att åstadkomma en förbättring behöver det vara högt i tak. Vi lever ju trots allt i en demokrati och det antar jag väl att både tjänstemännen och invalda politiker fortfarande vill göra.

    SvaraRadera
  4. men brännmärkt blir man från födseln i Laxå om man inte är Socialdemokrat

    // peckap

    SvaraRadera