Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 21 oktober 2010

Kommunens ekonomi snart vid "stupet"

För några veckor sedan informerade tidningen Dagens Samhälle om att Fagersta kommun  (med V majoritet) har den bästa ekonomin bland Sveriges 290 kommuner. Under tiden 2000-2009 har Fagersta haft ett snittresultat på + 2249;50 kr/år/invånare, med det så leder de också kommunernas ekonomitabell.

Laxå kommun finns på plats 282 (nia från slutet) med en snittresultat på -287:10 kr/år/invånare. Att Socialdemokraterna misslyckats med att skapa framgång för Laxå kommun är helt klart, vilket också resulterat i denna dåliga placering och ekonomiska resultat.  

Nu när vi går in mot budget 2011 visar det sig att för att kommunens verksamhet ska kunna upprätthållas behövs det återigen en skattehöjning. Tjänstemännen föreslår att skatten höjs med 30 - 50 öre. Detta är skattehöjning förutom besparingar på motsvarande 10-15 miljoner kronor. Varje 10 öre i skattehöjning innebär ca 1 miljon kronor ytterligare i inkomster för Laxå kommun. Skillnaden mellan verksamheternas behov och de ekonomiska inkomsterna motsvarar ca 19 miljoner. Detta kan täckas via skattehöjingar och/eller besparingar.

Vad behövs egentligen göras för att Laxås politiska ledning ska våga pröva en annan politik som kan ge en bättre ekonomi och en positiv utveckling för Laxå kommun?
Bo Rudolfsson
Kristdemokraterna

7 kommentarer:

  1. och frågan kvarstår
    varför fick socialdemokraterna fortsatt förtroende att styra kommunen ?

    SvaraRadera
  2. Kortsiktiga och felaktiga beslut, inte budgeterade kostnader & utgifter samt att under många många år har man tillåtit ospecade spar (utgifter/kostnader som skall sparas) ligga vid sidan om budget (inte syns) detta börjar nu komma ikapp såpass att den nya ekonomichefen påpekar att den ekonomiska situationen är allvarlig , så allvarlig att det kan bli betalningssvårigheter under 2011 för Laxå kommun.

    SvaraRadera
  3. Var glad över att ni inte vann för att få ordning på den mycket misskötta ekonomin kommer inte vara lätt.
    Socialdemokraterna har haft majoritet och röstat igenom sin egen budget varje år trots att de vetat att pengar saknats.
    //Rutan

    SvaraRadera
  4. Synd och skam att inte en kommun kan sättas i konkurs och tvångsförvaltning.
    För Laxå kommuns invånare som röstar på socialdemokraterna inser inte att de överlåter till kommunens alla barn stora ekonomiska skulder , eller vill socialdemokratiska barn ha ekonomiska svårigheter ?
    //Rolf

    SvaraRadera
  5. Besparingar och nerskärningar har snart nått vägs ände och skattehöjningar kan man inte ha ofta när man redan ligger i skattetopp.

    Vad göra ? Vad händer nu?

    SvaraRadera
  6. Fattar inte sossarna ekonomi lurar de sig själva och oss andra i kommunen och isåfall varför vad är syftet.
    Vart har pengarna tagit vägen?
    //ankianka

    SvaraRadera
  7. Jag är glad att man snyggar upp stationsområdet och stationshuset och ordnar ett resecentrum, följer arbetet med intresse.

    En omlastningsterminal är också bra för att hålla spårområdet i ordning och rent från sly.

    Så visst händer det positiva saker men ekonomin är ju ett ständigt problem och med redan högt skatteläge kan ju inte problemet lösas med återkommande skattehöjningar !!

    Gunnar Staxe(Fp)

    SvaraRadera