Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 7 mars 2010

Fram med puderdosan ................ :)

Politik handlar om viktiga sakfrågor. Men hur rationella och sakligt grundade är våra ställningstaganden egentligen ?

Undersökningar visar på att de ibland kan vara ytligare än vi vill tro.

För både kvinnliga och manliga politiker verkade utseendet ha betydelse - ju "vackrare" politiker, des­to fler röster fick de.

Politiker som enbart utifrån sitt utseende bedömts vara "kompetenta" fick också fler röster.

Tidigare forskning om politik och utseende, bland annat från USA, har visat att politiker som enbart utifrån bilder bedömts som "kompetenta" får fler röster.

I samband med politiska val lägger partierna stora pengar på kampanjer. De driver sina sakfrågor och försöker profilera sig i debatter. Att väljare skulle vara så ytliga att de delvis röstar utifrån politikernas utseende låter märkligt men ändå delvis sant.

Förklaringen, menar forskare som satt sig in i frågan, är att vi männi­skor är benägna att dra snabba slutsatser om det vi ser omkring oss.

Men vad, förutom eventuellt skönhet, är det som gör att ett ansikte anses säga något om sin bärares kompetens eller intelligens ?

I detta finns inga säkra svar det finns bara gissningar och teorier. En gissning är att det handlar om hur pass "barnsliga" eller "mogna" ansiktsdragen är, oavsett personens ålder. På engelska talar man om "baby-faced" och "mature-faced". Man tror att ett mer moget utseende förknippas med kompetens och intelligens.

Slutsats :  ett vackert utseende faktiskt kan dra till sig väljarröster, även om det självklart inte är den viktigaste egenskapen för väljarna. Effekten är liten, men tydlig.

 

Ivonny Larsson
Centerpartiet

1 kommentar:

  1. Visst,utseende är alltid en faktor, men hela personlighten är viktigast.

    Tage Erlander drog ju höga röstsiffror på sin personlighet, utan att vara någon iögonfallande skönhet/ Gunnar Staxe (Fp)

    SvaraRadera