Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 28 mars 2010

En skola med problem

Strax före julen 2009 landade en tjock bunt papper med titeln "Genomförd regelbunden tillsyn i Laxå kommun" från Skolinspektionen på kommunens skrivbord. Denna bunt papper tog upp den tillsyn som skolinspektionen genomförde i augusti-september 2009 i kommunens skolor och andra verksamheter.

Under rubriken Helhetsbedöming kan man läsa
- ...förskolor och skolor utgör trygga miljöer, men skolan visar svaga kunskapsresultat
- Trots de svaga resultaten får inte elever i behov av särskilt stöd det stöd de har rätt till....
- När nya behov av stödinsatser uppkommer saknas också ekonomisk buffert
- ...elever som avslutar årskurs 9 har anmärkningsvårt lägre genomsnittligt meritvärde än genomsnitttet i riket och kommungruppen
- När det gäller andelen elever som har betyg i alla ämnen är resultaten betydligt lägre än i riket och kommungruppen.
- Skolinspektionen ser, kopplat till de svaga resultaten, allvarligt på att elever inte får det särskilda stöd de har rätt till och att man inte följer upp och utvärderar kunskapsreultaten.
- osv, osv.

Dessa ord från Skolinspektionen visar på att skolan i Laxå kommun under de senaste åren inte nått upp till det som kan förväntas. Det är säkert så att lärare och rektorer gör sitt bästa men om politiken inte satsar tillräckligt på detta område så kommer också resultaten att bli sämre.

Man måste ställa frågan, vet majoriteten vad de håller på med när det gäller skolan? Tyvärr blir det så att när ekonomin blir sämre år från år, så spar man där det går. Det i sin tur resulterar i sämre resultat i skolan som i sin tur drar ned det positiva mervärde för en kommun som en bra skola för med sig. Vilket får ev tillflyttande till kommunen att tänka sig för en eller två gånger innan man flyttar till kommunen.

Om Laxå kommun inte har speciella områden som talar för kommunen (kultur, konst, idrott, boende, etc) så måste i alla fall välfärdstjänsterna (omsorg och skola) vara av bästa kvalitet. Tyvärr ser det inte ut som det är så i Laxå kommun, iallafall när det gäller skolan.

/ Bo Rudolfsson
Kristdemokraterna

1 kommentar:

  1. Inte bara vara av bästa kvalite .....
    De skall vara av bästa kvalite och för detta finns lagar och regler för kommunerna att följa !
    // Ivonny Larsson Centern

    SvaraRadera