Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 6 maj 2010

5 miljoner till skolan ....... ?

Vilket väljer du som invånare ?

Förmodligen svarar du 5 milj till skolan.

Vad valde politikerna i fullmäktige ?

De beslutade att tillföra 5 milj till skolan.

Allting frid och fröjd kan man tycka, men är så fallet ?

Vad blir konsekvenserna och hur uppstod problemet ? 

Problemet att skolan (kommunen) saknar pengar och går minus år efter år löses inte genom att höja skatten och ge skolan 5 milj. Problemet löses endast genom att ta itu med själva kärnan.

Vad är då kärnan ? Beroende på vem du frågar kommer svaren att variera men övergripande är svaret – dålig ekonomisk planering !  En planering av en skolorganisation utifrån antalet skolelever med en översyn och minskning av skollokaler. Utredningar har påvisat att skolan ej har för mycket personal utan att de alltför stora/många lokalerna är det som genererar det stora minuset.

Konsekvenserna av denna "konstgjorda andning" blir att Laxå återigen skjuter skulder, underskott mm framför sig samt att orsaken till kommunens dåliga ekonomi finns kvar och grogrunden för ännu mer nedskärningar, missnöje, uppsägningar mm

Tycker jag då att beslutet med 5 milj till skolan är rätt ?

Det finns 2 svar : 

Ja, skolan har behov av förstärkning vad gäller resurser till barnen mm vilket även skolinspektionen påpekat men i detta fall finns ingen garanti att de 5 milj går till detta.

Nej, därför att orsaken till det ekonomiska problemet inte är åtgärdat.
 
 
Ivonny Larsson       Centerpartiet

 

5 kommentarer:

  1. Om man avsätter 5 milj till skolan går väll pengarna till undervisningen eller kan dom försvinna till administration, ombyggnader eller någonting annat?
    Kan man verkligen skicka iväg 5 miljoner utan att ha några garantier?
    Om svaret är ja fattar man ju att det är problem för kommunen!
    Tacksam för ett svar.
    Olle.

    SvaraRadera
  2. 5 milj till skolan eller begå lagbrott ?

    Att fortsätta begå lagbrott har inte majoriteten några som helst problem med.
    Ivarjefall inte när det gäller att vinna i popularitet och vinna väljare så blir valet självklart att ge skolan 5 milj.
    Men de kunde vara ärliga och tala om vad pengarna skall gå till för redan nu sägs personal upp.Trots att vi redan idag går på knäna !!!!!!!!
    // Kerstin

    SvaraRadera
  3. Beslutet om hur skolorganisationen skall se ut (flytten av elever från Finnerödja o Hasselfors)har de styrande (av feghet) flyttat på till efter valet ( oktober ).
    // Anki

    SvaraRadera
  4. Återigen löser sossarna och V skolans ekonomiska problem ytterst kortsiktigt. Om ett år kommer det se likadant ut igen... Det är patetiskt hur rädd majoriteten är för att fatta tuffa beslut som är det som krävs för att vända den negativa trenden i Laxås ekonomi.

    SvaraRadera
  5. Till Olle : Vi i oppositionen ville att pengarna skulle "öronmärkas" till att åtgärda de brister som bla skolinspektionen påpekat samt att pengarna skulle gå till personalresurser då ytterligare besparingar ej skall göras.
    Men som du kan se i protokollet från fullmäktige http://www.laxa.se/download/18.1e2a68f11283ffe8d968000281/KF+2010-04-28.PDF så klubbades soc + v förslag utan vårat tillägg.Detta gör att pengarna får tas i anspråk men det beslutades inte till vad de var ämnade. Så pengarna kan gå till adm & ombyggnation !
    // Ivonny

    SvaraRadera