Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 23 mars 2011

Kollektivtrafik även i Hasselfors

I valrörelsen 2010 drev kristdemokraterna tanken på att få tågstopp både i Finnerödja och Hasselfors. Nu tar vi första steget för att uppfylla vårt vallöften genom att lägga en motion i Laxå kommun där vi vill ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna till tågstopp i Hasselfors.

Det blir mer och mer uppenbart att möjligheterna till kollektivtrafik är en stor förutsättning till att en ort ska överleva och ha möjlighet att utvecklas. I Hasselfors fanns det tågstopp fram till 1960-talet och så bör det bli igen. Mer kollektivtrafik ger bättre pendlingsmöjligheter och ger ett direkt samband med antalet arbetstillfällen och storleken på lönesumman

/Bo Rudolfsson, (KD)
Utred möjligheterna för tågstopp i Hasselfors
Sedan december 2009 bedriver Tågåkeriet i Bergslagen AB (Tågab) tågförbindelser Karlstad – Kristinehamn – Laxå – Göteborg samt i motsatta riktningen. Dessa tåg passerar Hasselfors ett antal gånger varje vardag och även på söndagar. Även SJ tågen till och från Karlstad passerar Hasselfors flera gånger varje dag.

Hasselfors är en kommundel i Laxå kommun som återigen borde få tillgång till möjligheten att tågpendla till Laxå och även vidare till Örebro – Stockholm, Karlstad eller mot Göteborg.

I och med att Tågab och SJ bedriver regelbunden tågtrafik förbi Hasselfors varje veckodag borde det alltså vara möjligt att få till stånd ett tågstopp i Hasselfors för att underlätta kommunikationen för fler kommuninvånare.

I Hasselfors finns redan utrymme längs Stationsvägen (på andra sidan bron vid Värdshuset) för att anlägga ett tågstopp med parkeringsplatser för bilar. Det som behöver kompletteras är i så fall en perrong och ev. teknisk utrustning.  I området finns redan ett sidospår som skulle kunna användas för tågstopp för passagerartåg.

Tågab trafikerar sträckan Laxå – Hasselfors/Hasselfors – Laxå med två dubbelturer i varje vardag och med en tur söndag och helgdag.  Om ett tågstopp skulle anläggas i Hasselfors och Tågab stannade sina turer skulle det kunna innebära två dubbelturer mellan Hasselfors och Laxå.

Resande mot Laxå kan sedan kunna byta till tåg mot Hallsberg/Örebro (kl. 07:10 och 16:08) eller följa med Tågab hela vägen till Göteborg. Resande mot Degerfors kan sedan följa med tåget hela vägen till Karlstad.


Utifrån ovan föreslår vi att Laxå kommunfullmäktige beslutar:

  • att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheterna till ett tågstopp i Hasselfors.

Laxå 2011-02-14

Bo Rudolfsson   Cathrine Nordlund  bsp;Anette Schön    Mats Hård

2 kommentarer:

  1. Mycket bra initiativ!Hoppas kommunstyrelsen inser hur viktig kollektivtrafiken är för boende utanför tätorten Laxå...

    SvaraRadera
  2. ETT tågstopp skulle gynna orten på alla sätt och ge mer liv och framtidstro men man får räkna med att det kan krävas att kommunen är med och finansierar, det ska ju byggas perrong, signalledningar behöves kompletteras m.m

    Hoppas på att det bli verklighet inom 1-2 år.

    SvaraRadera